Fanfare Ons Genoegen zoekt ervaren slagwerker
Tik jij onbewust bij het horen van muziek de ritmes met handen en voeten mee?
Interview met Robert Bankras
Een eeuw lang speelden velen hun partij in het fanfareorkest of bij de slagwerkgroep van Ons Genoegen. Sommigen bleven kort, anderen hun leven lang.
Wie zijn de leden van het huidige Ons Genoegen? Welke partij spelen ze en wat motiveert hen om bij de vereniging te spelen?
John Rood gaat in gesprek met de leden. Lees hieronder zijn interview met Robert Bankras
Leeftijd: 56 jaar
Lid van de slagwerkgroep
Lid sinds 1981
Robert leerde op jonge leeftijd op de muziekschool blokfluit en orgel spelen. Zijn broers Jan en Theo zaten al bij de drumband en er was behoefte aan leden, zodoende werd hij erbij gevraagd. De Bankrassen zijn allemaal lid geweest van de vereniging. Ook broer René speelde korte tijd bij de drumband en zus Irene bij de fanfare, totdat zij verhuisde naar Bussum. Robert: “We repeteerden in de gymzaal van Leekerweide onder leiding van instructeur Bert Morsch. Het trommelen ging mij veel beter af dan het orgelspelen. In de periode dat mijn broers stopten bij de drumband heb ik een aantal jaren de grote trom gespeeld. Toch wilde ik graag eens op ander slagwerk spelen. Die mogelijkheid kwam er met de komst van instructeur John Overboom. Die regelde dat ik weer op de kleine trom kon spelen en dat beviel prima”.
Robert houdt ervan om dynamische nummers te spelen maar ook marsen voor de drumfanfare vindt hij mooi, zoals Drumfonia. Met dit werk promoveerde ze op het concours in Wijk aan Zee. John Overboom richtte zich meer op de shownummers zoals ‘Tikkie, tikkie, boem’ en dat spreekt Robert nog meer aan.
Kaarten en nazitten
Robert vervolgt: “Het mooiste van de vereniging is de gezelligheid en de onderlinge sfeer, zoals op de sinterklaasavond en bij de seizoen afsluiting. Bij de drumband bleven we in de vroegere jaren vaak lang nazitten, er werd gekaart en dan werd het weleens erg laat. Ook de uitjes met de vereniging naar Nunspeet, Schoorl en Overasselt vond ik prachtig en het weekend naar Groesbeek bij het 90-jarig bestaan van de vereniging”.
Ongedisciplineerde zootje
Veel indruk maakten de begrafenis van Piet Twisk toen Robert nog maar kort lid was. Ook het spelen in de kerk bij de uitvaart van Joop Overboom staat nog goed in zijn geheugen. En ook dat op een concours in Castricum de Queens Cup werd gewonnen door de drumband, tegen ieders verwachting in. Zelfs de instructeur had daar niet op gerekend. Hij noemde ons het meest ‘ongedisciplineerde zootje’ van het concours.
Sponsor Bliksemloterij
Robert is als ondernemer al 17 jaar hoofdsponsor van de Bliksemloterij. Hij wil hierover nog wel iets kwijt: Ik doe dit graag voor mijn vereniging. Wel vind ik dat de mensen tegenwoordig niet gauw tevreden zijn. Dan willen ze liever de waardebon die ze wonnen verzilveren, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Deze moet wel besteed worden aan artikelen uit de rijwielzaak. De eerste winnaar van de hoofdprijs was Anthony Groen, dat weet ik nog precies”.
Robert sluit het gesprek af met een wens: “Ik hoop dat de huidige slagwerkgroep versterking krijgt van nieuwe leden en dat er gauw een nieuwe instructeur kan worden aangesteld”.
Tik jij onbewust bij het horen van muziek de ritmes met handen en voeten mee?
Recensie NHD over het zeer geslaagde Nieuwjaarsconcert
Vier kanjers, samen goed voor 200 jaar plezier in muziek